Rode draad

Nieuwsgierigheid

Hoewel mijn interesse voor beeldende kunst teruggaat tot mijn middelbare schooltijd, startte mijn eigen kunstzinnige pad begin jaren ’90 met een vijfdaagse workshop boetseren. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en is sindsdien nooit meer verdwenen. Nieuwsgierigheid naar  technieken en uitdrukkingsvormen, die zich o.a. uit door het volgen van vele fysieke en digitale workshops.

Experimenteerlust

Bij elke nieuwe techniek laat ik me in eerste instantie leiden door wat zich aandient en experimenteer ik er lustig op los. Trial and error is daarbij het motto. Veel oefenen, heel veel weggooien en zien wat er binnen die techniek mogelijk is.

Enkele technieken (zoals edelsmeden, glasfusion, vilten) waren interessant maar boden mij niet die voldoening die nodig is om ermee verder te gaan. Soms waren te grote investeringen nodig om op die weg verder te gaan (b.v. bronsgieten, keramiekoven).

Beeldhouwen

Jarenlang is beeldhouwen in steen ‘mijn ding’ geweest. Heb vele workshops verzorgd in mijn eigen werkplaats Het Ottenhuus.

Mijn beeldhouwwerk begon in serpentijnsteen, via marmer, albast naar speksteen. Van eerst steeds hardere steensoort naar later in de tijd bewerken van steeds zachtere steen. Dat blijkt achteraf indicatief te zijn geweest voor de afnemende mogelijkheid om dit werk te blijven doen (de machines werden te zwaar en het fijne werk kostte te veel kracht van mijn handen).

Om die reden heb ik in 2017 het schilderen en het werken in het platte vlak weer opgepakt.

Vormen en structuren: inhoudelijke rode draad

Duidelijk is dat -hoewel ik ook zijpaden bewandel- mijn hoofdthema vooral bestaat uit ‘vormen en structuren’. Dat geldt voor mijn ruimtelijk werk en is zelfs leidend in mijn huidige werk. De monoprints, linosneden en schilderijen zijn grotendeels afgeleid van ooit door mij gemaakte beelden. Daarvan zijn mallen gemaakt, die gebruikt worden om een eerste opzet te maken. Tijdens het experimenteren met verschillende technieken en materialen ontstaan interessante structuren die het begin zijn van nieuwe wegen.